BAJÁN FÉNYESEBB A NYÁR

cikk az eredeti oldalon >>

MŰVÉSZET Újabb gyűjteményes kiállítás nyílt a bajai városháza emeleti folyosóján: ezúttal a Caffart Nemzetközi Művésztelepen az utóbbi öt évben készült grafikák, fotók, illetve vegyes technikával készült alkotások válogatása díszíti a falakat a következő fél év során.

 2022. júl. 28.

Baján fényesebb a nyár

A vegyes technika különféle módozatait csodálhatják meg a látogatók Fotó: Kelemen Áron

– Jó néhány évvel ezelőtt többen is felvetették, hogy a városháza folyosója alkalmas lehet kiállítások számára. Az volt az elképzelés, hogy ilyen formában a városban kapjon egy olyan teret a a kortárs képzőművészet, ahol lényegesen erőteljesebben foglalkozhat a Bajához köthető műalkotások és alkotók bemutatásával. Az öt évvel ezelőtti induláskor lassan alakult ki a folyamat, mert bár az akkori önkormányzat pártolta és nem akadályozta a tervet, mégis időbe került, amíg közelíteni tudtuk egymáshoz az elképzeléseket. Ők némileg konvencionálisabb vonalat kívántak követni, és csak bajai alkotókat bemutatni, kezdve B. Mikli Ferenccel: végül valóban az ő kiállításával nyílt meg a galéria – idézte fel a kezdeteket dr. Marczin István művészetszociológus, a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ képzőművészeti eseményekért felelős művelődésszervezője. Mint mondta, N. Kovács Zita múzeumigazgatóval azt a közös álláspontot képviselték, hogy a régebbi és Bajához szorosan kötődő alkotók kiállítása számára megvannak a városban a megfelelő helyek (múzeum, képtár, galériák stb.), a városházi folyosó sokkal inkább az élő, friss, mostani anyag bemutatására alkalmas. Hozzátette: tapasztaláson alapuló tény, hogy minden településen épp a helyi alkotók kapják a legkevesebb bemutatkozási lehetőséget.

– Abban is egyetértettünk, hogy ez a hely inkább csoportos kiállítások számára alkalmas. Baján és a vonzáskörzetben két olyan nagyobb csoportosulás van, amely a hivatásos művészeket tömöríti: a Nagy István Művészeti Egyesület (NIME) és a Caffart Képzőművészeti Egyesület, amely tizenkettedik éve szervez nemzetközi művésztelepet a városban. Úgy gondoltuk, olyan kiállításokat szervezünk, amelyek ezen a két nagy egyesületen keresztül vonultatnak fel kortárs alkotásokat. Néhány éve tartottunk egy vegyes kiállítást, ez azonban az én ízlésemnek némileg zsúfoltnak tűnt. Azóta tematikus kiállításokat rendezünk. Tavaly a Caffart Képzőművészeti Egyesület mutatta be a festészeti anyagát, ezt követte a NIME legfrissebb alkotásainak seregszemléje: mindkét gyűjtemény fél-fél évig maradt fenn a falakon. Most a Caffart grafikai, fotó, illetve vegyes technikával készült anyagának bemutatása van soron: a következő fél évben ezt csodálhatják meg a városháza látogatói – részletezte dr. Marczin István.

A művészetszociológus azt is elmondta: azért is pártolja ezt a lehetőséget, mert a művészet az utolsó helyre került a világ megismerésének folyamatában, tehát a maradék elve alapján működött. Ezek a kiállítások azonban éppen az élő mivoltát emelik ki, hangsúlyozva: a művészet ugyanúgy hozzátartozik a mindennapi éltünkhöz, mint az önkormányzati ügyintézés. – Ha valaki belép egy település önkormányzatához, akkor azt lássa, hogy nem csak a politikáról és a közigazgatásról, hanem a közösségről is szól, és a végrehajtó és politikai funkciók mellett az életnek a művészet is ugyanolyan része. Szeretnénk, ha ez folyamatosan működne. Baja városában ez valamennyire a helyére került. Az országban még két településről van tudomásom, hasonló törekvéssel: Hajdúböszörményben és Pápán is rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosítanak helyi művészek számára az önkormányzat épületében. Úgy gondoljuk, merjünk büszkék lenni arra, amink van! – szögezte le a kiállítás rendezője.

Jelen gyűjtemény kapcsán elmondta: a Caffart Képzőművészeti Egyesület, illetve a Caffart Nemzetközi Művésztelep alkotóinak válogatása, a szervezést a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ vállalta magára. Tizenhat alkotó mintegy 44 munkája tekinthető meg. – Közös bennük, hogy mind Baján, a Caffart Művésztelep keretében készült, és ebben a formában még nem szerepelt kiállításon. Minden alkotás egyedi nézőponton keresztül kapcsolódik Bajához. Némelyiken felismerhető a bajai táj vagy városrészlet, de fontosabbak az emóciók, amit a művészekből váltott ki Baja és a bajaiság.

Számunkra annyira mindennapos, hogy észre sem vesszük, de a nyári művésztelep résztvevői mindig azt mondják, hogy Baján egészen más a nyár, mint bárhol máshol az országban: fényesebb, máshogyan süt a nap, és ennek a leképeződését is lehet látni a falakon. Arra is odafigyeltünk, hogy ne alkalmazzunk direkt utalásokat, gondolok itt akár ideológiai, akár politikai vagy világnézeti szemléletre, mert az félrevinné a művészi szándékot. Aki azonban csak kicsit is jártas a kortárs képzőművészetben, nagyjából ki tudná szűrni, hogy ezek az alkotások a Felső-Bácskában készültek – ismertette dr. Marczin István, biztatva mindenkit: a városházán járva sétáljanak végig az emeleti folyosón, és adjanak maguknak néhány percnyi művészi élményt.

Sándor Boglárka