Kiállítás | Derecske Oázis Ifjúsági Galéria

2009. november 9.-2009. december 4.

Fotó: Rékasi Attila

Derecskén debütált a Caffart

Derecske – Míg az évvége közeledtével egyes vidéki kulturális intézmények vegetálásba kezdenek, addig az Oázis Ifjúsági Galéria havonta megújuló kiállításokkal várja az érdeklődő közönséget – adta hírül derecskei tudósítónk, Fegyverneki Gergő.

Derecskén debütált a Caffart

Balogh László elnöknek és Rékasi Attila művészeti vezetőnek köszönhetően ugyanis Derecskére számos egyéni kiállító művész és művészeti csoportosulás eljutott már, képviselve a klasszikus és modern (digitális) fotográfiát, majd a palettát kiegészítve a kortárs festészet számos elismert alakjával.December negyedikéig tekinthető  meg az a tárlat, ami egy újonnan induló művészeti egyesület tagjainak munkáiból állt össze, s így legelőször Derecskén találkozhat a nagyérdemű a Caffart Képzőművészeti Egyesület alkotóinak képeivel. A kiállítás megnyitóján Marczin István művészetszociológus elmondta, hogy a művészcsoportosulás – némi módosítással – Rejtő Jenő egyik regénye alapján keresztelte el magát Caffart-nak. Az egyesület tagjait az alkotás vágya mellett összeköti a közös szellemi erőtér, valamint a professzionalizmus, ám világlátásuk, művészi technikájuk az egyediségnek megfelelően nagyon is eltér egymástól. Mint arra Marczin Istvánemlékeztetett, Arisztotelész nem azt mondja, hogy a művészet a természetet utánozza, hanem kijavítja annak hibáit.

A nyilvánosság előtt bemutatkozó  művésztársulatra így nagyban igaz a tematikai és technikai sokszínűség. Míg például Aknay János geometrikus alakjai az absztrakt művészetet képviselik, addig Pap Gitta festett figurái groteszk tükörként fogadják a vele szemben álló nézőt. Említésre méltók László János művei, melyek egyfajta belső misztikumot sugároznak, vagy Sütő Róbert „arctalan” lefestett épületei, ami miatt az egész festmény rejtélyként kínálkozik. Rékasi Attila hazai kiállítóként „elüt” társaitól, hiszen ő maga fotóművész, ám „kinagyított” fotográfiai egyrészt a precíz megfontoltságról, másrészt a líraiságról tanúskodnak.

Érdemes időt szakítanunk és megnéznünk az Oázis ingyenesen látogatható kiállítását, hiszen az eddig említetteteken túl Ferencz S. Apor, Filp Csaba, Őry Annamária, Puha Ferenc és Török Ferenc színvonalas munkái kínálnak felüdülést a szürke napokra.

– Fegyverneki Gergő –

A cikk megjelent a haon.hu-n a cikk eredeti helyén megtekinthető itt.